Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

26Iul/130

Unde se afla bursa romaneasca fata de cea americana?

Este bine cunoscută tendința bursei românești de a se corela cu piețele externe, în special cu piața americană. Deși criza a afectat ambele piețe, perioada de după criză arată diferit pentru cele două.

Mai jos sunt prezentate două grafice, primul este graficul indicelui BET-XT (indicele celor mai tranzacționate 25 companii listate la Bursa de valori București, mai multe detalii pe site-ul BVB), iar al doilea este graficul indicelui S&P 500 (conține cele mai mari 500 companii listate la bursa de la New York, mai multe detalii pe Wikipedia).BET-XT evolutie S&P 500 evolutie


Ce se observă de pe aceste grafice?

         În perioada 2007-2010 (până la mijlocul lui 2010), cele două par să evolueze similar. După acest punct, S&P 500 continuă trendul ascendent, depășind maximul stabilit anterior în anul 2007. Deși S&P 500 trece de cele mai mari valori atinse vreodată, BET-XT evoluează lateral, nereușind nici măcar să se apropie de valorile din 2007-2008. Valoarea actuală a S&P 500 este cu 7 procente mai mare decât valoarea maximă dinaintea crizei, pe când valoarea BET-XT este cu 55 de procente mai mică decât valoarea maximă din acea perioadă.

         Bursa românească "pare să fie în vacanță", volumele de tranzacționare zilnice sunt foarte mici comparativ cu cele dinaintea crizei, iar prețul nu are o direcție clară definită, având o evoluție laterală de mai bine de trei ani (excepție făcând câteva titluri care au atras atenția investitorilor).

         Se pare că piața românească a rămas în urmă, nereușind să recâștige încrederea investitorilor. Acest lucru este datorat și instabilității mediului economic și politic din țară.

 

surse grafice: Actionarul.ro-Grafice & Yahoo-eCharts

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (0) Trackbacks (0)

  Niciun comentariu


  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *

  Niciun trackback.