Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

16Iul/120

Puncte pivot

Punctele pivot (pivot points în engleză) sunt un instrument de analiza tehnică folosit pentru determinarea valorilor cheie ale preţului unui instrument financiar (acţiune, contract futures, CFD, etc.) în care există o probabilitate mai ridicată de reversie (schimbare de direcţie).

 

Punctul pivot principal se calculează cu formula

P=(Max+Min+Close)/3

Max=maximul perioadei anterioare

Min=minimul perioadei anterioare

Close=preţul de închidere al perioadei anterioare

 

Celelalte puncte pivot pot fii calculate, în funcţie de P, Max, Min şi Close după formulele:R3=Max+2*(P-Min)

R2=P+R1-S1

R1=2*P-Min

S1=2*P-Max

S2=P+S1-R1

S3=Min+2*(P-Max)

 

Aceste puncte, alaturi de Pivotul Principal (P), acţionează ca şi suporturi/rezistenţe. Cea mai importantă valoare este însuşi Pivotul (P).

Există două moduri în care putem folosii punctele pivot pentru a genera semnale:

 1. Primul constă în determinarea trendului pieţei: dacă valoarea punctului de pivot este spartă în sus, piaţa este ascendentă (bullish), dacă este spart în jos, piaţa este descendentă (bearish). Aceste mişcări nu sunt trenduri reale, sunt doar 'swing-urile' pieţei, deoarece un trend are o perioadă mult mai lungă de determinare, dar, totuşi, inidcă direcţia predominantă a zilei.
 2. Al doilea mod de utilizare constă în folosirea valorii punctelor pivot pentru ieşiri/intrări în piaţă. De exemplu, dacă vedem spargerea unei rezistenţe (creşterea peste un prag de pivot) aceste este un semnal de cumpărare (bullish); spargerea unui suport reprezintă un semnal de vânzare(bearish).

 

Punctele pivot sunt un puternic instrument de analiză tehnică care este bine să fie cunoscut de orice trader şi folosit/inclus în planul de trading. Cu ajutorul acestora, putem uşor determina mişcarile dintr-o perioadă. Totuşi, această unealtă este bine să fie folosită cu alte instrumente de analiză tehnică.

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (0) Trackbacks (0)

  Niciun comentariu


  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *

  Niciun trackback.