Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

9Apr/121

Indicatorul/Oscilatorul MACD

MACD este prescurtarea de la Moving Average Convergence-Divergence (Convergenţa-divergenţa mediilor mobile). Acest indicator/oscilator este unul dintre cei mai simplii si cei mai folosiţi indicatori bazaţi pe impuls. MACD are la bază, două medii mobile, de perioade diferite (de obice 12 şi 26 de unităţi: ore, zile, saptămâni, etc.).

MACD

MACD (sursă grafic: Tradeville.ro)

Cum se calculeaza ?

MACD = EMA scurtă - EMA lungă (EMA=media mobilă exponenţiaţă; de obice se folosesc EMA12 şi EMA 26)

Linia de semnal = EMA de 9 zile (de obicei) a liniei MACD

Histograma MACD = MACD - Linia de semnal

 

Cum interpretam acest indicator ?

După cum indică şi numele, MACD se bazează pe convergenţa/divergenţa celor două medii mobile. Convergenţă înseamnă că valorile celor două medii se apropie, iar divergenţă înseamnă că acestea două se depărtează. Linia MACD oscilează în jurul liniei de mijloc (linia cu valoare zero). Trecerea peste această linie ne indică faptul că cele două medii s-au intersectat.

Dacă indicatorul are valoare pozivită (se află deasupra liniei zero) înseamnă ca EMA scurtă se află deasupra celei lungi. Creşterea valorilor pozitive indică o creştere a impulsului ascendent.

Dacă are indicatorul valoare negativă, EMA scurtă se află sub cea lungă. Valori negative din ce în ce mai joase, indică o creştere a impulsului descendent.

 

Care sunt semnalele oferite de acest indicator ?

Există 3 moduri foarte des întâlnite de folosire a indicatorului MACD pentru a creea semnale de vânzare/cumpărare.

1) Intersectarea liniei MACD cu linia de semnal

Această interpretare este cea mai des întâlnită în analiza tehnică folosind indicatorul MACD. Seamănă cu folosirea unei medii mobile şi a valorii preţului pentru determinarea trendului.

Trecerea liniei MACD deasupra liniei de semnal ne dă un semnal de cumpărare. Trecerea liniei MACD sub linia de semnal ne dă un semnal de vânzare.

Pe graficul de mai jos (SIF5 Daily) putem observa semnalele generate de această metodă.

MACD crossover

MACD crossover

 

2) Intersectarea liniei MACD cu linia zero

Şi această interpretare este foarte des întâlnită în analiza tehnică, folosind indicatorul MACD.

De această dată semnalele de cumpărare sunt date de trecerea liniei MACD deasupra liniei de centru (linia zero). Semnalele de vânzare sunt date de trecerea liniei MACD sub linia de centru.

MACD 2

MACD 2 crossover

 

3) Divergenţe între preţ şi MACD

Acestea se formează când trendul preţului diferă de trendul linie MACD. O divergenţă bullish(de creştere) apare când preţul atinge un minim sub cel anterior, iar linia MACD înregistrează um minim deasupra celui anterior. MACD t3 bull

O divergenţă bearish(de scădere) apare când preţul atinge un maxim mai mare decât cel anterior, iar linia MACD înregistrază un maxim mai mic decât cel anterior.

MACD bear

În cazul în care avemde a face cu un trend ascendent/descendent puternic, aceste semnale se pot dovedii a fii false.

Concluzie

Indicatorul MACD este unul dintre cei mai folosiţi indicatori în analiza tehnică, şi, fiind foarte uşor de folsit poate fii înglobat cu uşurinţă în strategia/planul dumneavoastră de trading. Se poate folosii, de asemenea, împreună cu oscilatoru stochastic. Ppentru o folosire cât mai bună a acestui indicator, este necesar sâ înţelegem şi modul de generare al celor trei subindicatori (MACD, histograma, linie de semnal) care îl compun, şi ce semnifică fiecare dintre ei în parte.

 

sursa grafice: FN Charts actionarul.ro & Tradeville.ro

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (1) Trackbacks (0)

  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *

  Niciun trackback.