Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

7Mar/120

O teorie a grupurilor folosita in analiza

Societăţiile listate la bursă pot fii grupate în grupuri în funcţie de diferite criterii, de exemplu: grupul celor mai lichide 20 de societăţi tranzacţionate, grupul societăţiilor de investiţii financiare (BET-FI), grupul societăţilor ce au ca principală muncă agricultura, grupul primelor 20 cele mai mari societăţi din fiecare ţară, etc.

După cum putem observa, există deja astfel de grupări (BET, BET-FI, BET-XT). Putem forma un grup chiar şi din societăţile noastre favorite (totuşi dacă alegem societăţi similare, putem obţine rezultate mai bune).După ce am format un astfel de grup, calculăm pentru fiecare societate din acest grup evoluţia preţului acţiunilor într-o durată anume de timp. Dacă le ordonăm dupa această performanţă, teoria susţine că în perioada următoare societăţiile de pe primele locuri, vor evolua mai slab decât cele de pe ultimele locuri.

 

Un exemplu concret: cele 5 SIF-uri (Banat Crişana, Moldova, Transilvania, Muntenia, Oltenia). Tabelul de mai jos prezintă evoluţia în ultimele 81 de zile. (Rating-ul este calculat după o formulă matematică în funcţie de evoluţie pentru a putea clasa mai uşor societăţiile.)

Grup sifPotrivit acestui tabel, SIF2 (Moldova) a înregistrat cea mai mare creştere, şi anume +81.93% în ultimele 81 de zile. Cel mai slab au performat SIF3 (Transilvania) şi SIF4(Muntenia). Conform teoriei, în perioada următoare, SIF4 şi SIF3 vor ajunge în vârful acestui top, iar SIF2 va ajunge în partea de jos.

Asta înseamnă ca dacă următoarea perioadă va fii una de creştere, SIF4 şi SIF3 vor creşte mai puternic faţă de SIF2. Iar dacă va fii o perioadă de scădere, SIF4 şi SIF3 vor scădea mai puţin faţă de SIF2.

 

 

Un top al celor mai cunoscute societăţi tranzacţionate la BVB (perioada folosită 100 zile):Grup bursa romanesca

 

Acest mod de analiză oferă o imagine de ansamblu asupra pieţei şi poate fii folosită în concodrdanţă cu analiza tehnică pentru a profita din plin de mişcările pieţei.

Dacă sunteţi interesat de grupuri formate din alte societăţi, pe alte perioade de timp, vă aştept cu un mail sau cu un mesaj pe blog şi vă voi trimite topul cerut.

 

Mai multe informaţii despre acest mod de analiză pot fii găsite aici http://orpheus.asia/ . Un articol pe această tema: http://orpheus.asia/2012/03/05/cnx-100-vs-bse-500/

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (0) Trackbacks (0)

  Niciun comentariu


  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *

  Niciun trackback.