Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

15Iun/110

Rezistenta si suport

Ce sunt rezistentele si suporturile ?

Rezistentele si suporturile sunt instrumente foarte folosite in analiza tehnica. Ele reprezinta nivele cheie ale pretului pe un grafic, unde pretul tinde sa se opreasca (din crestere/ scadere) si sa isi schimbe directia.

 

Suporturi

Suporturile sunt nivele de pret, unde pretul s-a oprit din scadere (si a inceput sa creasca), si nu a scazut sub acel nivel.

Pe graficul SNP Petrom de mai sus, putem observa cum pretul s-a oprit de mai multe ori la linia de suport trasata (0.2442) si a inceput sa urce.

 

Se poate intampla ca suportul sa fie spart, ceea ce semnaleaza inceputul unei scaderi mai ample. De obicei, cand un suport este spart, acesta devine o noua rezistenta pentru pret.

 

Rezistente

Rezistentele sunt nivele de pret, unde pretul s-a oprit din crestere (si a inceput sa scada), si nu a crescut deasupra acelui nivel.

Daca o rezistenta este sparta, avem un semnal de cumparare, de inceput al unei cresteri. De obicei, cand o rezistenta este sparta, aceasta tinde sa se transforme intr-un suport.

 

Concluzie

Suporturile si rezistentele au o foarte mare utilitate in analiza tehnica, stand la baza multor instrumente de analiza mai complexe (fibonacci retracements de exemplu) sau la diferite formatiuni grafice (triunghiuri ascendente/descendente, shoulder-head-shoulder, etc.).

Be Sociable, Share!

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te la fluxul RSS!