Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

15Mai/112

Trend-ul

 

Ce reprezinta un trend?

Trendul reprezinta directia generala a pretului unui anumit instrument financiar(actiune, contract futures, CFD, etc. ).

Trendurile variaza prin lungime (cateva zile, cateva luni, sau chiar ani). Este foarte importanta determinarea trendului curent intr-o piata si folosirea acestuia pentru a ne aduce profit.

Trendurile pot fi ascendente (crescatoare) sau descendente (descrescatoare).
Trendurile crescatoare se mai numesc bullish trend(taur).
Trendurile descrescatoare se mai numesc bearish trend(urs).

Cum determinam pe grafic un trend?

Un trend, din punct de vedere tehnic, este o linie care atinge doua sau mai multe puncte extreme ale unei zile, si care se comporta asemenea unei rezistente(pretul nu trece deasupra acestei linii) sau asemenea unui suport(pretul nu ajunge sub aceasta linie).

 

Trend

 

Acesta este graficul saptamanal al SNP Petrom. Se poate observa usor un trend pe termen foarte lung(2 ani) din mai 2004 pana in mai 2006.

 

Trendul este unul ascendent, si se comporta asemenea unui suport care a fost incercat in repetate randuri (punctele albastre).

 

 

Trend

 

Am luat ca urmator exemplu graficul zilnic al BRK. Din punctul de vedere al duratei, este ceva mai scurt, aproximativ 6 luni (ianuarie 2011 - mai 2011). Si aici se poate determina trendul, de aceasta data descendent, care se comporta asemenea unei rezistente.

De observat ca este un trend recent, care inca nu s-a incheiat, si s-ar putea sa se continue, daca rezistenta nu este strapunsa.

 

 

Trend

 

Putem folosi, de asemnea, multiple trenduri. Un exemplu foarte bun ar fii tot graficul SIF5.

 

Cele 3 trenduri, se "continua" unul pe celalalt, dar sunt din ce in ce mai accelerate (panta mai mare, daca dorim sa vorbim matematic).

 

 

 

Trend-ul este unul din cele mai importante elemente de analiza tehnica, indicand intr-un moment dat, directia pietei. El poate fii combinat cu alti diferiti indicatori tehnici, pentru a creea un sistem de trading mai elaborat.

 

sursa grafice: Interactive Financial Charts Tradeville.

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (2) Trackbacks (7)
  1. Sa vad daca am inteles. Trendu ii un fel de grafic, pe care vezi daca o companie o duce bine intr-un interval de timp?

   • Trendul face parte din analiza tehnica(adica tu analizezi doar pretul, nu compania in sine… s-ar putea ca pretul sa creasca, desi firma “nu o duce asa bine”, dar sunt cazuri rare).
    Da, in general reflecta sa zicem daca frima/compania merge bine.

    Dar, daca doresti sa afli cu siguranta starea firmei, e de preferabil Analiza Fundamentala (care se ocupa doar cu datele firmei:bilant, rapoarte, etc. )


  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *