Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

23Mai/110

Oscilatorul Stochastic (STS)

Oscilatrul Stochastic pe scurt STS este un indicator de impuls, care se bazeaza pe pretul de inchidere curent si, minimul si maximul dintr-o perioada de timp definita (de obicei 14 zile). Astfel, se incearca gasirea punctelor de intoarecere, comparand pretul curent de inchidere, cu maximul, minimul.

Acesta a fost creat de catre George Lane in anii 1950.

Formula de calcul

%K = 100* ( PRET- MINIM)/(MAXIM-MINIM)

%D = media mobila (SMA) pe 3 perioade a lui %K

PRET = pretul curent de inchidere

MINIM = minimul perioadei

MAXIM = maximul perioadei

Perioada cel mai des folosita este de 14 unitati (zile, luni, etc.; depinzand de durata graficului). Vom folosi ca "material didactic" graficul saptamanal al TLV (Banca Transilvania) listata la Bursa de valori Bucuresti.

Semnalele de cumparare/vanzare de pe grafic sunt date de trecerea peste 20(cumparare), respectiv trecerea sub 80(vanzare). Acesta nu este cel mai indicat mod de a tranzactiona bazat pe Stochastic.

 

Cum interpretam valorile?

Valori mai mari decat 50 atunci cand pretul de inchidere este mai sus decat mijlocul intervalului MINIM-MAXIM.

Valori mai mici decat 50 atunci cand pretul de inchidere este mai jos decat mijlocul intervalului MINIM-MAXIM.

Valori sub 20 atunci cand pretul este aproape de MINIM.

Valori peste 20 atunci cand pretul este aproape de MAXIM.

 

Supracumparare si supravanzare

De obicei, pentru a determina zonele de supracumparare si supravanzare se folosesc valorile 20 si 80. O valoare sub 20 ne anunta ca instrumentul financiar (actiune, contract futures, etc.) este supravandut. In schimb, o valoare peste 80,  ne semnifica faptul ca instrumentul financiar este supracumparat.

A NU SE CONDFUNDA CU SUPRAEVALUAT/SUBEVALUAT(care apartin analizei fundamentale!!!

 

stochastic contraexemplu

Faptul ca o actiune este Supracumparata, nu inseamna neaparat ca in perioada urmatoare vom avea parte de scaderi.

Nici invers, daca indicatorul se afla in zona de Supravanzare, nu inseamna neaparat ca va urma o crestere.

 

Ca si contraexemplu avem o perioada din graficul anterior, extinsa, in care, doar dupa mai multe semnale de cumparare, pretul a inceput cresterea.


Moduri de utilizare pentru generarea semnalelor de cumparare/vanzare

 • Cea mai cunoscuta metoda este cea pe baza careia se genereaza si semnalele in Interactive Financial Charts (graficele prezentate). Aceasta genereaza semnale de CUMPARARE cand indicatorul (%K in cazul de fata) trece deasupra liniei de 20 (venind de sub aceasta) si de VANZARE atunci cand indicatorul trece sub linia de 80 ("coborand" din intervalul de deasupra, 80-100).
 • Semnale de cumparare/vanzare destul de (chiar foarte) sigure sunt date de faimoasele divergente dintre Stochastic si Pret (totusi, acestea sunt destul de rar intalnite).Stochastic 3

Grafic CFD US30 (Dow Jones Industrial Average)

Observam ca pretul are minime din ce in ce mai mici, dar acestea nu sunt sustinute de catre stochastica(aceasta, inregistrand minime din ce in ce mai mari). Acesta este un semnal puternic de cumparare.

Pentru un semnal de vanzare, trebuie ca pretul sa aiba maxime tot mai mari, dar care sa nu fie sustinute de catre Stochastic (acesta sa inregistreze varfuri/maxime tot mai mici).

 

 • Alta metoda de generare a semnalelor cunoscuta este asemanatoare cu cea de la MACD. Cand %K (care este mai rapid) trece desupra %D (putin mai lent), se formeaza un semnal de cumparare. Cand %K vine sub %D avem semnal de vanzare.

Combinatia Stochastic + MACD este des folosita, generand semnale destul de puternice de intrare/iesire din piata, completandu-se unul pe celalalt.

Sursa grafice: Interactive Financial Charts Tradeville, Startrade 360 Tradeville.

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (0) Trackbacks (1)

  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *