Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

25Mai/114

Nu te panica atunci cand pierzi

Fiind un trader activ la bursa, iti asumi un risc. Riscul acesta este reprezentat prin pierderi. Nu exista vreun "jucator" la bursa care sa nu fii pierdut o data macar.

Cand in portofoliul nostru vedem pierdere, este destul de greu sa judecam la rece ceea ce este de facut, deoarece emotiile ne ingreuneaza gandirea. In minte apar intrebari: "Daca vand acum, si maine creste?" sau "Daca nu vand si maine scade si mai mult?". Aici intervine din nou disciplina si planul nostru de tranzactionare(trading).

Pierderile trebuie sa fie controlate si destul de mici. Puneti-va o limita de pierdere (STOP LOSS) in felul urmator: cand pretul a scazut mai mult de x procente (x%), vinde. Unii brokeri ofera si introducerea de ordine STOP LOSS in piata, astfel, cand pretul a atins nivelul definit de tine, actiunile sunt automat vandute(pozitiile sun automat inchise). Acest lucru, pe langa faptul ca iti limiteaza pierderile, reduce si implicarea ta emotionala(care nu aduce nimic bun) in piata de capital.

Aveti in acest moment o valoare de STOP LOSS definita?

Nu acceptati pierderi enrome (20% este extrem de mult).

Ajustati-va nivelul pierderilor, in functie de toleranta voastra la risc.

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (4) Trackbacks (0)
  1. Ai spus ca nu ai cum sa pierzi toti banii (doar daca firmele dau faliment-fapt putin probabil) atunci de ce sa nu tolerezi o pierderea de 20 %?

   • Depinde de planul de tranzactionare al fiecaruia, si de modul cum te descurci cu pierderile.
    Pierderile trebuie sa fie controlate, pentru a nu fii prea mari. De ce sa tolerezi o pierdere de 20%, cand puteai iesi din piata undeva intre 5-10%, si reintra apoi, cand “apele s-au mai linistit” si ai un semnal de cumparare? In acest mod ti-ai limitat pierderea, si mai mult de atat nu poti pierde.

  2. Este o buna recomandare, dar daca toate actiunile pe care le posezi scad cu 20% ce o sa faci?


  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *

  Niciun trackback.