Actionarul.ro Invata sa investesti profitabil! (FOREX & Piata de capital)

18Mai/110

Media mobila simpla/exponentiala (SMA/EMA)

Ce sunt mediile mobile?

Mediile mobile sunt indicatori folositi in analiza tehnica, care exprima media valorilor pretului unui instrument financiar pe o perioada determinata de timp. Mediile mobile se pot folosii in diverse moduri, pentru diferite sisteme de trading. 

Mediile mobile pot fi folosite ca si linii de suport/rezistenta!.

Exista mai multe tipuri de medii mobile

SMA (acronim pentru Simple Moving Average) reperzinta media mobila simpla. Aceasta se calculeaza la fel ca si media aritmetica.

EMA (acronim pentru Exponential Moving Average) reprezinta media mobila exponentiala. Aceasta are o formula asemanatoare mediei aritmetice ponderate, zilele mai apropiate de ziua curenta, avand o pondere(o importanta) mai mare decat zilele mai "vechi".

Exemplu: SMA(10) = Media mobila simpla, calculata la 10 zile

Am luat ca exemplu, graficul pentru SIF5 (Oltenia) listat la Bursa de valori Bucuresti.

Medii mobile

 

Legenda

Linia Galbena - SMA(10)

Linia Roz - SMA(30)

Linia Albastra - EMA(5)

 

Volum, linia Verde-EMA(10)

 

 

 

 

Dupa modul de calculare e mediilor (bazat pe pretul din trecut), ne dam seama ca acestea au un anumit LAG (intarziere) fata de pretul curent al instrumentului financiar pe care se realizeaza analiza.

Moduri de utilizare a mediilor mobile

Una dintre cele mai folosite metode de tranzactionare care se bazeaza pe acestea, foloseste doua medii mobile(una pe o durata mai lunga, iar cealalta pe o durata mai scurta, de exemplu 30 zile si 10 zile).

Semnalul de cumparare este dat de trecerea mediei mai scurte deasupra media mai lunga (scurt si lung se refera la perioada).

Semnalul de vanzare este dat de trecerea mediei mai scurte sub media mai lunga.

 

Semnalele de cumparare/vanzare sunt putin intarziate. Pentru a reduce aceasta intarziere, se pot micsora perioadele pe care sunt calculate mediile ( 30 zile media lunga/10 zile media scurta) la (15 zile media lunga/ 5-7 zile media scurta).


Dar, totodata cu reducerea perioadei, mediile devin mai sensibile la "zgomotul pietei", deci trebuie gasit o valoare de mijloc, care sa se potriveasca si cu modul dumneavoastra de trading.

 

Este foarte folosita si combinatia dintre o medie mobila simpla (SMA) si o medie mobila exponentiala putin mai scurta (EMA); de exemplu SMA(20)/EMA(10).

 


Se poate folosi si doar o medie mobila. Atunci semnalele de cumparare sunt date de trecerea graficului pretului deasupra mediei, iar cele de vanzare de trecerea graficului pretului sub media mobila (ca si pe graficul alaturat).

 


Un indicator foarte folosit, bazat pe mediile mobile este MACD (Moving Average Convergence-Divergence). 

Verde - semnal de cumparare  |   Rosu - semnal de vanzare

sursa grafice: Interactive Financial Charts Tradeville.

Be Sociable, Share!

  Ti-a placut acest articol?

  Aboneaza-te la fluxul RSS!

  Comentarii (0) Trackbacks (2)

  Leave a comment

  * Copy This Password *

  * Type Or Paste Password Here *